Vlaďka Hovorková Naše klobásy

Naše klobásy

MASO NA 16 kg klobás

  • 6 kg hovězí krk (prát) + 1 kg zvěřina – jehně
  • 3 kg vepřového bůčku
  • 3 kg vepř. laloku
  • 2 kg vepřové krkovice
  • 2 kg vepřové plece

 

KOŘENÍ

  • 20 g Pragandy
  • 17g/kg koření na klobásy (Herold)
  • 30 g sušený česnek
  • 250 g soli
  • ½ k.lž muškátového květu
  • 50 g cukru
  • 100 g paprika sladká
  • 2 k.lž chilli pikantní
  • 3g/kg kutrovací přípravek (Herold)
  • 4 – 5 litrů převařené studené vody

 

STŘEVA

32 – 34 mm

 

ZPRACOVÁNÍ

Maso na prát nakrájíme na kousky, protočíme deskou o průměru 18 mm, dvakrát protočíme deskou o průměru 4 mm, dáme postupně do kutru a přidáváme kutrovací přípravek a vodu cca 4 dl. Bůček a laloky protočíme deskou o průměru 12 mm, krkovici a plecko, nakrájíme na cca 1 cm kostky. Všechno vymícháme dohromady, přidáme koření a proženeme robotem ( velký hák). Necháme 24 hodin odležet.

Plníme do střev a necháme odležet do dalšího dne. Do udírny se klobásy vkládají, když mají pokojovou teplotu.

 

UZENÍ

Udíme 12 hodin při teplotě 50 – 60 °C, necháme vychladnout a dáme na 25 minut do vody teplé 75 °C, necháme znova vychladnout a dáme do udírny na cca 2 – 4 hodiny při teplotě 50 °C.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings