Uzené maso od Jaromír Somerlík

Uzené maso

20 kg vepřové maso – krček, plec, bůček, špek – podle libosti

500 g „Praganda“ – dusitanová sůl

přiměřeně třený česnek (já dávám asi 20 dkg)

 

Nálev:

3,5 litrů převařené a vychlazené vody

250 g „praganda“ – dusitanová sůl

 

Příprava:

Čerstvé maso připravujeme v chladnu. Přiměřené množství dusitanové soli vetřeme do masa společně s česnekem (nepřehánět), důkladně vtíráme v místě masa s kostí. Na uvedené množství masa použijeme celé uvedené množství pragandy.

Maso ukládáme do nádoby co nejtěsněji k sobě a necháme 2 dny v chladnu cca 5 °C uležet.

Třetí den přeložíme maso do druhé nádoby s malým množstvím nálevu co nejtěsněji k sobě, bez vzduchových bublin. Potom maso zalijeme zbytkem nálevu, tak aby bylo celé pod vodou, zatížíme a uložíme do chladu cca 5 ˚C. Maso každý 2 – 3 den překládáme, uležet necháme minimálně 10 dní (dusitan musí proniknout až do středu masa).

Před uzením maso umyjeme v teplé vodě a před vložením do udírny usušíme.

Maso udíme minimálně 10 hodin teplým kouřem 70 – 80 ˚C.

Jako nádoby se mi nejvíc osvědčily plastové sudy s víkem, určené původně na psí granule

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings