Sušené maso

Suroviny:

Libové hovězí maso

Sójová omáčka

Worcestrová omáčka

Dva stroužky česneku

Drcený pepř

 

Sušit můžete i vepřové nebo krůtí, ale nejlepší je hovězí. Stačí levnější přední, ale musí být libové, bez šlach a blan. Maso nakrájejte na plátky cca 2 cm tlusté a nechte je napůl zmrazit – bude se vám pak lépe krájet na proužky.

Krájejte na delší proužky cca 3 mm tlusté. Lepší je krájet proti vláknu, ale můžete i po vláknu. Rozhodně si nezapomeňte nabrousit nůž (nebo dobrousit na ocílce).

Základem je sójovka, která musí obsahovat sůl (jsou i druhy bez soli). Nakrájené maso dejte do mísy a množství omáčky přizpůsobte množství masa – mělo by být všechno obalené. Na čtyři plátky masa jsem použil 1 dcl omáčky.

Přidejte cca polévkovou lžíci worcestrové omáčky.

Přidejte dva utřené stroužky česneku a hrubě (v hmoždíři) drcený pepř. Může být i vícebarevný. Pokud nezvládáte pálivá jídla (nebo máte malé děti), pepř raději nedávejte – pokrm se tepelně neupravuje a pepř je za syrova celkem výrazný.

Maso se všemi ingrediencemi pečlivě promíchejte a přendejte ho do uzavíratelného pytlíku. Nechte alespoň čtyři hodiny marinovat, lépe přes noc v lednici. V průběhu pytlíkem lehce zatřeste, aby se marináda dostala ke všem kouskům.

A teď přichází to nejlepší. Sušit můžete maso mnoho způsoby, ale nejjednodušší je použít sušičku. Ideálně takovou, kde lze nastavit teplotu. Neměla by mít víc než 60 °C. Sušte přibližně 6-8 hodin. Maso by mělo být mírně průsvitné a mělo by jít lehce zlomit. V průběhu sušení jednou dvakrát prohoďte sušící pláty. Tlustší kousky masa nechte sušit o něco déle.

Sušit můžete maso pověšené na špejlích i v troubě. Troubu přepněte ideálně na horkovzduch a teplotu nastavte na 50 °C. Ještě lepší způsob je použít domácí větrák – maso dejte do trouby (nebo kamkoliv v bytě) a před dvířka postavte zapnutý větrák. Po několika hodinách prohoďte jednotlivé špejle.

Maso uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě několik týdnů.

Ale silně pochybuji že vydrží,protože ho hned sníte 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings