Pršut 1

Na 10kg masa:

250g soli

10g rychlosoli

6g moučkového cukru.

 

Maso bez kosti – (kýta, pečeně, krkovice, popřípadě plec) očistíme od otřepů a vyřežeme co nejůhlednější +- stejně velké kousky cca do 1kg.

Obalíme ve směsi solí a cukru jako řízek, dáme do nádoby na jehož dno dáme nějaký rošt (já používám dubová prkénka) aby šťáva měla kam odtékat, zatížíme a necháme v chladnu cca 4-5dní teplota asi 4°c.

Potom vyjmeme, slejeme vyteklou šťávu a zalijeme kořeněným lákem, který připravíme:

převařením 1,9ltr vody, nechat pět min. povařit poté přidat koření:

 

10g bílý pepř

10g česneku

malá cibule

5g koriandru

3g hřebíčku

3g anýzu

2g rozmarýnu

 

povařit 2min., poté nechat vychladnout.

 

Lákem zalijeme maso a dáme do chladu 4°c na 4 – 5 týdnů. Poté vyjmout z láku, osušit a udit 2-3 dny studeným kouřem (podle barvy) potom do sušárny na min. 30 dní, nechal jsem ho v sušárně i rok a stále se to dalo konzumovat, ale po cca 1-2 měsících je the best musíš zakrojit a odzkoušet.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings