Marinované sušené plecko

Uváděno na kilo masa:

 

Nakládání:

25 g pragandy, 20 g třtinového cukru,4 stroužky česneku.

 

Koření k rozemletí :

2 bobkové listy řeckého původu,trochu tymiánu,10 kuliček černého pepře,trochu šalvěje, trochu estragonu,lžičku koriandru,trošku mletého zázvoru, toto vše rozemelu dohromady. (troška je u mne – velká tříprstá špetka) 🙂

 

Postup:

Vše smíchám a obalím maso, dám do sáčku s uzávěrem a vypumpuji vzduch. V lednici nechám 15 dnů marinovat, sem tam otočím a maso promnu rukama přes sáček. Po patnácti dnech maso opláchnu, nechám osušit a znovu nakořením, nemusí již být všechny ingredience, hlavně čerstvý rozemletý pepř. Nechám znovu osušit při pokojové teplotě cca 2 hodiny.

 

Bílá plíseň:

Já požívám koupený salám bílého typu např.uherák (pozor na imitace kde jen střevo je barvené), suchým tvrdým kartáčkem seškrábu trochu plísně na marinované maso,potom zabalím do obvazu a vytvaruji do podoby kterou si představuji, dá se použít k vytvarování i čistý hliníkový drát nebo silný přírodní motouz, ale vždy nato dávám obvaz. Pověsím do sklepa s teplotou cca 15 stupňů s občasným průvanem. Nechám dle velikosti masa 4-5týdnů sušit.

 

Upozornění:

Pozor pokud sušíte více mas vedle sebe, je možné,že se plíseň rozšíří i na vedlejší masa. Pokud vám v mase při modelování zůstanou štěrbiny,vysušte je hadříkem a dbejte větší pozornosti na tyto místa,vysypte je větším množstvím bílé plísně. Bílá plíseň se Vám bude tvořit jen na svalovině viz. foto.

 

Chuť:

Chuť je vynikající, chutná jako uherák s nádechem pepře a bylin.

 

Vychytávky:

Sundaný obvaz použiji ihned znovu k zabalení nového již 15 dnů marinovaného  masa a nemusím již očkovat bílou plísní. Přeji dobrou chuť, recept jsem převzal z těchto stránek, ale dle zkušeností jsem ho upravil dle sebe.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings