Jerky 1

Zdravím, posílám můj recept na takové základní hovězí jerky.

 

Suroviny:

Maso:

1kg Hovězí zadní

 

Sypké koření:

1PL Grilovací koření

1PL Česneková sůl

1PL Sušený česnek

 

Marináda:

100ml Sójovky (já dal Kikomman)

2PL Worchestru

 

Na úvod DOPORUČUJI dbát při práci s masem na co nejvyšší hygienu a čistotu všeho, s čím příjde maso do styku. Ruce, nůž, prkno na krájení atd. a horkou převařenou vodou omyjeme i maso.

 

Jerky jsem sušil z hovězího zadního (čím libovější masíčko, tím lepší). Doporučuji nechat maso ztuhnout v mrazáku aby se lépe krájelo na tenké plátky, ale jde to i bez toho. Maso si nakrájíme na cca 2cm tlusté „řízky“ a z těch odkrajujeme cca 3mm plátky, se kterými budeme dále pracovat.

 

Všechno sypké koření si smícháme a plátky masa si z obou stran posypeme, pokud možno rovnoměrně tak, abychom spotřebovali všechnu sypkou směs. Takto ochucené maso si dáme do uzavíratelného sáčku a zalijeme marinádou ze sójovky a worchestru. Promícháme, aby byly jednotlivé plátky masa obaleny v marinádě, vysajeme ze sáčku vzduch a takto ochucené a naložené maso dáme přes noc do lednice (já marinoval 12,5 hodiny).

 

Po rozbalení sáčku druhý den si plátky masa dáme sušit, někdo použije sušičku pokud má, já dával maso sušit do horkovzdušné trouby. Plátky jsem napíchal na špejle a „posadil“ na mřížku, aby se maso mezi sebou nedotýkalo a pěkně volně viselo. Troubu na horkovzduch si zapneme na 75°C a sušíme takto alespoň 45min, to z toho důvodu, abychom pozabíjeli nechtěné bakterie, které by se v mase mohly vyskytovat. Jistota je jistota a o problémy s pajšlem nikdo nestojí . Po 45 minutách snížíme teplotu na cca 55°C a masíčko sušíme. Doba se liší podle tloušťky plátků, trouby aj. takže doporučuji vyzkoušet jak to pasuje Vám. Já jsem nakonec sušil 11 hodin a 20 minut, ale doba sušení by dle mého skromného názoru mohla být klidně někde mezi 9 – 10 hodinami. Je to jen můj názor. Pravděpodobně se doba bude lišit taky podle trouby a osobních požadavcích každého. Že je maso usušené poznáte podle toho, že ho lehce zlomíte.

 

V mém případě bylo z čisté váhy masa 1kg po usušení 325g jerky.

 

Poznámka:

Troubu je lepší během sušení nechat pootevřenou, dát třeba mezi dvířka a troubu vařečku, aby mohla vlhkost odcházet z trouby.

 

Pozn2.:

Koření si každý zvolte podle sebe. Já nedal třeba pepř kvůli ženy, příště si ale neodpustím něco pikantnějšího , nicméně tohle mi vyšlo jako chuťově akorát, takže mám alespoň základní poměr koření a už mám do budoucna s čím pracovat.

 

Přeji mnoho zdaru při sušení a dobrou chuť .

 

Šoulák

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings