FUET – Petr Šudoma – tajemství odhaleno

Suroviny:

Hřbetní sádlo – 450g

V.plec libová -1800g

 

Koření:

Startovací kultura -5g

Destil. voda -60ml

Sůl -60g

Rychlosůl -6g

Sušené odstředěné mléko -70g

Dextroza -30g

Pepř -3g

Paprika uzená -2g

Suché bílé víno -60ml

 

Postup:

Sádlo nakrájet na kostičky 5mm.

Plec na kostky 20mm a řádně podchladit až namrazit. Poté nameleme přes šajbu č.10.

Startovací kulturu rozpustíme v destil. vodě min. 3 hod. před použitím.

Do masa vmícháme star. kulturu , víno a následně všechny suché indredience.

Při míchání se musí udržet směs podchlazená !!!!!!! To je krok , který hodně lidí nedodrží a pak se diví , že mozajka výrobku není dle představ.

Pořád – hodně – studenou směs narazíme do střev , propícháme –  hustě – sterilní jehlou a ponecháme zrát při teplotě 20 °C po dobu 24 hodin , aby se nastartovaly bakterie.

 

Sušení:

Následně sušíme při teplotě 10 – 15°C , relativní vlhkosti 60 – 70 % po dobu 4 – 6 týdnů – podle velikosti střev.

Po úbytku 1/3 váhy je výrobek vhodný ke konzumaci.

PŘEJU VÁM VŠEM HODNĚ ÚSPĚCHŮ A CHUŤOVÝCH ZÁŽITKŮ.

PETR ŠUDOMA

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings