Domácí klobásky dle Ales Jochman

MASO:

  • Asi 7 kg masa
  • 5kg bůček
  • 1,5 kg krkovice
  • 0,7 kg hovězí na prát

 

KOŘENÍ:

  • česnek 30 g
  • sůl 80 g
  • praganda 80g
  • kmín 30g
  • paprika sladká 80g
  • pepř 20g
  • cukr 20g
  • voda 1l

Krkovici s bůčkem nakrájíme, nebo nameleme na šajbě s velkýma dírama. Já jsem krájel, je to lepší.

Hovězí nameleme 2x na šajbě 3 mm a přidáme.

Nasypeme všechno koření a vodu a mícháme. Já míchám v robotu na 3x po částech a pak vše smíchám rukama dohromady. Min. půl hodiny.

Když si uplácáme na ruce karbenátek a otočíme dlaň dolů, tak to musí držet na ruce. Nesmí spadnout.

Dáme do hrnce s poklicí na chladné místo do druhého dne odležet. Druhý den narazíme do střev kalibru 28-30, nebo 30-32 a rozvěsíme na tyčky opět do chladna do druhého dne.

Další den rozpálíme udírnu a udíme asi na 60-70 stupňů. Délka uzení záleží na udírně. Po 5ti hodinách bych jeden vyndal, rozkrojil a zkusil.

Přeji všem dobrou chuť.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings