Bresaola sušené hovězí maso

Italská pochoutka z Lombardie, jedná se o sušené hovězí maso, které je stejně jako parmská šunka, trvanlivé 2-3 měsíce, maso má krásně tmavě červenou barvu a příjemnou kořeněnou vůni. Recept je převzat a upraven na 2 kg masa z kuchařky Franca Taraschio – Leaves from Walnut free. Máte-li trpělivost a rádi experimentujete, můžete si braseolu vyrobit sami doma.

Maso:

2 kg hovězího roštěnce

 

Na marinádu:

stejné množství červeného a bílého vína, tolik, aby zakrylo maso v nádobě

350 g mořské soli

20 ks kuliček černého pepře

12 ks hřebíčků

6 ks bobkových listů

6 ks chilli papriček

2 ks stroužky česneku

2 ks proužky chemicky neošetřené pomerančové kůry.

 

Na skladování:

olivový olej a černý pepř

pergamenový papír (papír na pečení)

 

Postup:

1. Z roštěnce odstraníme tuk a šlachy, maso dáme do skleněné nádoby, zalijeme červeným a bílým vínem, maso musí být celé ponořené

2. Přidáme drcený česnek a všechny ostatní přísady, týden necháme marinovat v lednici

3. Po týdnu maso vyndáme z marinády, osušíme a zavěsíme na suchém a vzdušném místě, po 1 týdnu se již může maso konzumovat (musí být pevné a po doteku prstem v něm nesmí zůstat důlek)

4. Do masa se vetře olivový olej, pepř, zabalí se do pergamenového papíru a skladuje v lednici, kde vydrží 2-3 měsíce

5. Bresaola se podává nakrájená na tenké plátky, pokapaná olivovým olejem, opepřená spolu s plátky citronu.

 

Doporučení:

Neplést s carpaciem, to je též hovězí maso, ale syrové, nakrájené na tenké plátky, servírované podobně, ještě posypané parmazánem.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings