Americká slanina i s receptem

Recept pro bůček cca 5 kg s kůží / bez kůže

(upravte procentuálně podle váhy bůčku. Např. já měl 2,5 kg, tak všeho půlku)

 

Slaný nálev:

5 l vody

490g Pragandy (rychlosůl)

450 g cukru

 

Kořenící směs do nálevu:

16 g černý pepř

11 g nové koření

10 g koriandr

10 g hnědé hořčičné semínko

4 bobkové listy

 

Postup:

Vodu, sůl, cukr a koření vařte po dobu jedné minuty. Solanka pak potřebuje ochladit alespoň na 70°F (21°C).

Ponořte bůček do studené solanky a nechte v chladu (2-4°C) tři dny.

Po třech dnech vyjměte bůček z nálevu, opláchněte a namočte do studené vody na asi 10 minut.

Slanina musí před uzením vyschnout. Osušte a nechte ji ležet nebo viset v lednici (při 2 – 4°C) 12 až 24 hodin.

Já tak 2 – 3 hodiny před vložením do udírny/trouby/grilu nechávám foukat na slaninu ventilátor při pokojové teplotě pro důkladné osušení.

 

Uzení:

Dokončete slaninu v udírně / grilu / troubě při teplotě kolem 200 – 250°F (93 – 121°C). Vyjměte slaninu při dosažení vnitřní teploty 145 – 150°F (63 – 65°C) – přibližně 2 až 3 hodiny, podle teploty a podle tloušťky/velikosti slaniny.

Za tepla odstraňte kůži a nechte slaninu vychladnout. Uzenou kůži můžete použít pro ochucení polévek nebo fazolí.

Print Friendly, PDF & Email

Hodnocení receptu

  • (0 /5)
  • 0 ratings